Göteborg

En döms och fem frias för bilbränder i Frölunda

1:58 min

Klockan 11 på måndagen kom domen mot de sex unga män och tonårspojkar som stått åtalade för inblandning i de omfattande bilbränderna i Frölunda i augusti förra året.

Tingsrätten kommer fram till att bara en av de åtalade, en 17-åring, kan bindas till bränderna. Han döms för grov skadegörelse på en av platserna, där hans blod fanns på flera av de skadade bilarna. Han var bara 15 år vid händelsen och döms till ungdomstjänst.

För de övriga åtalade kommer tingsrätten fram till att åklagarens bevisning inte räcker för att binda dem till brottet. De frias därför.

– Tingsrätten har haft en helt annan bevisvärdering än vad jag haft när jag väckte åtal, säger kammaråklagare Mats Ihlbom.

Under rättegången hade tre poliser identifierat maskerade personer på boendes filmer, vilket tingsrätten inte ansett vara tillräckligt, säger Ihlbom.

Totalt var det minst ett 70-tal bilar som sattes i brand eller slogs sönder, mitt framför ögonen på boende i området – händelsen satte stort avtryck i valrörelsen som då var inne i sitt slutskede.

De unga männen, mellan 16 och 21 år, misstänktes för grov skadegörelse eller medhjälp till grov skadegörelse. Tre av dem åtalades även för våldsamt upplopp. Men endast 17-åringen döms nu för grov skadegörelse. Samtliga nekar till brott.

17-åringen ska också betala skadestånd till ett stort antal drabbade bilägare och deras försäkringsbolag, sammanlagt drygt en halv miljon kronor.

FILM: Maskerat gäng tänder eld på bilar (Facebook)