Örebro tingsrätt

Tog snabblån för att finansiera IS – döms till fängelse

0:50 min

En 34-årig man har dömts till 2 års fängelse för flera grova bedrägerier och stölder. Mannen döms bland annat för att ha tecknat flera lån i en annan persons namn. Totalt handlar det om en halv miljon kronor.

Enligt utredningen misstänker polisen och åklagaren att pengarna skulle användas för att finansiera terrororganisationen IS.

Genom att använda en annan persons bank-id, bankkonto och personuppgifter kunde mannen tillsammans med andra teckna runt 20 lån hos olika banker och låneinstitut.

Pengarna skulle sedan förmedlas till Syrien. Mannen som döms har även pekats ut för att ha en central roll i rekryteringen av Örebroare som rest ned till Irak och Syrien.

Den 34-årige mannen döms även för flera stölder och för att ha bitit en butikskontrollant.

Ytterligare fyra personer var åtalade misstänkta för medhjälp till grovt bedrägeri och penningtvättsbrott, varpå två dömdes till villkorlig dom.

Kopplingar till terrorbrott kopplades dock inte under rättegången, något som mannen tidigare var misstänkt för. Misstankarna prövades tidigare av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, men de kom fram till att det inte går att bevisa terrorbrott.