FN:s konvention mot kärnvapen

Beatrice Fihn: Förändring sker i det lilla

1:18 min

Göteborg borde ställa krav på riksdagen att skriva på FN:s konvention för ett kärnvapenförbud menar chefen för ICAN, göteborgaren Beatrice Fihn.

Städer som Oslo har gjort det, Paris , Berlin och Washington – ställt sig bakom FN-konventionen om kärnvapenförbud liksom ett 80-tal länder kommer göra.

Fjolårets göteborgare Beatrice Fihn är på snabbvisit i staden för att förmå politiker här att kräva att även Sverige skriver på.

– Det här är vapen som ska användas för att utplåna hela städer, så när risken för kärnvapenanvändning ökar är det Göteborg som får ta konsekvenserna av det så småningom. Så varje stad har en skyldighet att skydda sina medborgare, säger Beatrice Fihn.

Fihn är chef för ICAN i Genève, den internationella organisationen för kärnvapnens avskaffande och som fick 2017 års fredspris.

I juli meddelade dåvarande utrikesministern Margot Wallström att Sverige inte kommer att skriva på FN-konventionen om förbud mot kärnvapen. Det saknas i dag majoritet i riksdagen för att skriva under.