Tunisisk metoo

Protester mot kvinnovåld i Tunisien

1:59 min

I Tunisien har kvinnor den gångna helgen demonstrerat mot mäns våld mot kvinnor och kräver att politiker tar frågan på allvar. På nätet sprider sig rörelsen #EnaZeda, den tunisiska motsvarigheten till #metoo.

Kvinnor slår på grytor och håller upp sopkvastar där de fäst skyltar med budskap om stopp för våld, trakasserier och förtryck av kvinnor.

Efter att en video spreds där en parlamentariker påstås onanera i en bil utanför en skola så började kvinnor i Tunisien vittna om sextrakasserier och övergrepp under parollen #EnaZeda som betyder "jag också" på tunisisk dialekt. Den nyvalda parlamentarikern hävdar själv att han är diabetiker och bara skulle kissa i en flaska.

Nawrez Ellafi leder kampanjen "jag också" inom organisationen Aswat Nissa som kan översättas med kvinnors röster. De har tagit emot nästan 500 vittnesmål och mer än 25 000 personer ingår i en Facebookgrupp där berättelser delas.

– Det handlar om pedofili och incest, övergrepp från bröder, pappor och andra släktingar. Men också vittnesmål om trakasserier på skolor, institut och universitet. Det är förskräckliga berättelser, säger Nawrez Ellafi.

Rörelsen har flera mål.

– Först att kunna tala fritt utan tabu, men också att en ny lag mot kvinnovåld som stiftades 2017 ska tillämpas i praktiken i Tunisien, säger Nawrez Ellafi.

Tunisien lyfts ofta fram som ett positivt exempel när det gäller kvinnors rättigheter i Mellanöstern och Nordafrika. Nawrez Ellafi är kvinna och kvinnoaktivist men var ändå oförberedd på vissa av vittnesmålen.

– Det var en chock hur hemska historierna var och hur offren krävdes på tystnad från folk runtomkring, och hur rädda de var för att uttrycka vad som hänt. Det är en katastrofal situation säger Nawrez Ellafi.