Efter poststrejken

Framtiden osäker för Finlands statsminister

1:59 min

I Finland fortsätter den politiska turbulensen efter poststrejken och framtiden för statsministern ser oviss ut.

Centern har problem med förtroendet för statsministern, sade Centerns partiledare Katri Kulmuni till Yle efter ett långt möte med partikollegorna i den finländska riksdagen.

Hon poängterade att partiet stöder regeringssammansättningen, som förutom Centern och Socialdemokraterna består av De Gröna, Svenska folkpartiet och Vänsterförbundet.

Enligt Centerns partistyrelse som hade möte under kvällen, är bollen nu hos Socialdemokraterna. Budskapet verkade vara att statsministerns parti nu borde dra sina slutsatser beträffande Rinnes framtid.

Socialdemokraterna möts under kvällen för att diskutera läget.

Under helgen har medier spekulerat i om Rinne kommer att tvingas lämna sin post. Det hela är en invecklad historia: i över två veckor strejkade cirka 9000 postanställda. Den överlägset svåraste frågan handlade om det nya avtal som Posten överförde 700 paketsorterare till.

Under den svårlösta postkonflikten var det stora frågetecken kring vad ministern med ansvar för ägarstyrning, Sirpa Paatero, hade känt till beträffande det nya avtalet och de datum som fanns i Postens planer.

Det verkade omöjligt att få en rätsida på det hela och i fredags avgick Paatero. Då statsministern meddelade om hennes avgång lät han förstå att Paatero inte skulle ha varit tydlig gällande regeringens linje, då hon kommunicerat med Posten. Rinne sade att han för sin egen del har varit tydlig.

Ministeravgången väckte frågan om Paatero offrades och kritiker har undrat om Rinne verkligen har varit tydlig i frågan, då han har talat inför riksdagen. Det har förekommit kritik mot hur han har hanterat hela postkonflikten och oppositionen kräver Rinnes avgång.

Imorgon är det interpellation och på onsdag förtroendeomröstning i riksdagen.

Pressen på Rinne minskar knappast med tanke på att flera opinionsmätningar visar att stödet för socialdemokraterna har dalat under hösten.