GÖTEBORG

Friande domar för omfattande bilbränder i Frölunda

2:28 min

Det blev friande domar för fem av de sex unga män som åtalats för inblandning i de omfattande bilbränderna i Frölunda i Göteborg i augusti förra året. En 17-åring döms till ungdomstjänst för grov skadegörelse.
Anna Nyberg en av dom som fick sin bil förstörd är besviken.

– Det är ett hån, det blir ju en enkel sak för dom, de får inget för det. Jag tror dom skrattar oss allihop upp i ansiktet, det finns ju inget som stoppar dom från att göra något liknande eller ännu värre igen, säger Anna Nyberg som fick sin bil förstörd i händelsen.

Det var ett 70-tal bilar i Frölunda som blev brända eller sönderslagna i augusti förra året. Skador till ett värde av flera miljoner kronor. Den omfattande skadegörelsen skedde mitt framför ögonen på de boende och satte stort avtryck i valrörelsen.

Polisen menar att de unga männen utgör svansen till ett kriminellt gäng och händelsen har beskrivits som en protest mot myndigheter och polisens allt tuffare bevakning av gängen i området.
Alla de misstänkta har nekat till brott.

I tingsrätten har åklagaren fört fram bevisning i form av DNA-spår, filmer och ögonvittnen.

17-åringen som döms till ungdomstjänst för grov skadegörelse knyts till händelserna av blodspår. Han ska också betala drygt halv miljon kronor i skadestånd. För de andra konstaterar tingsrätten att det finns flera besvärande omständigheter. Till exempel sökhistorik och inköplistor om hemmgjorda bomber samt identifieringar av lokalpoliser. Men tingsrätten menar att bevisningen inte är ställd utom rimligt tvivel.

– Om man har väldigt många omständigheter som litegrann talar åklagarens hypotes då kan de sammantaget bli tillräckligt starka för att man ska anses att det är bevisat men i det här fallet så tyckte vi inte att det fanns tillräckligt många sådana omständigheter och de var inte heller tillräckligt starka säger rättens ordförande Helena Josefsson.

För försvaret innebär dagens dom en framgång.

– Det är väldigt glädjande att tingsrätten har tagit till sig resonemanget och gjort en ordentligt värdering av den identifikationsbevisning som åklagaren har presenterat säger Mia Sandros, försvarsadvokat.