Kompromissförslag

Anderssons kritik mot EU-budgeten: ”För omfattande”

1:49 min

Idag skickade EU:s ordförandeland Finland ett nytt kompromissförslag till EU:s huvudstäder. Men Sveriges finansminister Magdalena Andersson gör tummen ned.

– Jag ser inte att det kan ligga till grund för någon överenskommelse. Det är alldeles för omfattande. När Storbritannien lämnar EU måste man rätta mun efter matsäcken, och det gör man inte tillräckligt i det här förslaget, säger Magdalena Andersson.

Finland skickade idag ut ett 80-sidigt dokument med nya siffror för EU:s budget 2021-2027. Budgeten bör landa på 1,07 procent av ländernas samlade bruttonationalinkomst, BNI, föreslår EU:s ordförandeland. Men det är alldeles för mycket, tycker alltså Sverige som tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike driver på för en betydligt stramare budget och vill se ett tak på en procent av BNI.

Det finländska förslaget ligger ändå lägre än EU-kommissionens ursprungliga förslag från 2018 på 1,11 procent av BNI, som skulle ökat den svenska EU-avgiften med 40 procent. Och på finansdepartementet räknar man nu på effekterna av det nya kompromissförslaget.

Men en nyhet idag är att den så kallade rabatten på medlemskapsavgiften blir kvar, alltså den rabatt som nettobetalarna till EU, de som betalar mer till EU än de får tillbaka, får idag. För Sveriges del handlar det om fem miljarder kronor per år.

EU-kommissionen, påhejad av lång rad länder med Frankrike i spetsen, vill slopa rabatterna. Men de ser nu alltså ut att bli kvar, även om några exakta siffror inte finns med i det finländska kompromissförslaget.

– Jag tolkar det som att de inte behöver fasas ut, och det är ju ett steg i rätt riktning och nånting som vi kommer att kämpa mycket för. Sen finns det säkert andra länder som har andra åsikter, säger finansminister Magdalena Andersson.