Taxi till busspris

Närtrafiken succé i Hälsingland – men få resor i Gästrikland

2:15 min

Sedan oktober finns det kollektivtrafik även i glesbygden i hela länet. Då infördes Närtrafik även i Gästrikland, men än har få utnyttjat möjligheten.

I Gästrikland har det fortfarande bara gjorts några enstaka resor med Närtrafik, men i Svågadalen i Norra Hälsingland där närtrafiken funnits flera år är det en succé, säger Eva Edström, som bor i Svågadalen och åkt med närtrafiken flera gånger:

 – Jag tycker att det fungerar väldigt bra. Det är smidigt och enkelt och jag hör många positiva reaktioner från dem som utnyttjar det här.

Närtrafik gör att man kan åka till närmaste större ort för priset av en bussbiljett, även om man bor långt från en busshållplats. Eva Edström bor i Bjuråker och kan åka till antingen Delsbo eller Ljusdal. Man ringer och bokar på ett speciellt nummer hos X-trafik:

– Då kommer en taxi hem och hämtar mig och jag kan åka dit som jag bestämt. Jag tycker att vi som inte bor alldeles intill en busslinje också ska ha möjlighet att kunna åka så här.

Närtrafiken har en avgångstid på förmiddagen och en på eftermiddagen och tre tider för returresan och är tänkt för att man ska kunna handla, besöka hälsocentralen eller fortsätta resan med tåg. Men i hela Gästrikland som nu haft möjligheten i snart två månader, är det hittills bara en handfull personer som upptäckt möjligheten – lika många som reser med Närtrafiken varje dag i Svågadalen.

Men Närtrafiken kommer att finnas kvar, även om det tar tid innan folk hittar dit, säger Fredrik Åberg Jönsson, (V), ordförande i Hållbarhetsnämnden i regionen:

– Nu under 2020 måste vi kolla hur många som utnyttjar den, men tanken är att den ska vara kvar. Så är det, säger han.

Utan Närtrafik saknas alternativ, menar Eva Edström:

– Ja, om man inte har körkort får man väl ringa någon man känner. Det finns ju ingen busslinje som går genom vårt område, utan det är närtrafiken som finns, säger hon.