Turbulensen efter poststrejken

Hotas att fällas – men får stöd av sitt parti

1:48 min

Statsminister Antti Rinne i Finland stöds fortsättningsvis av sitt eget parti Socialdemokraterna.

– Just nu är det oklart vad de menar och vad de vill, sade Finlands statsminister Antti Rinne till Yle, med hänvisning till Centern.

Han uttalade sig efter att socialdemokraternas partistyrelse suttit i ett långt möte under måndags kvällen. Partiet stöder Rinne och Rinne hoppas nu att Centern meddelar hur partiet ser på regeringssamarbetet.

Svallvågorna har gått höga efter den över två veckor långa mycket svårlösta poststrejken i Finland. I fredags avgick ministern med ansvar för ägarstyrning, på grund av de många frågetecknen kring när och vad hon känt till om Postens planer på nytt avtal för 700 paketsorterare.

Men läget lugnade sig inte, tvärtom, och pressen har ökat på Rinne. Kritiker har ifrågasatt hans agerande och uttalanden i riksdagen i samband med postkonflikten. Oppositionen vill att han avgår. Under helgen blev det allt mer uppenbart att Centern inte verkade stöda Rinne fullt ut, i motsats till de tre andra regeringspartierna Vänsterförbundet, De Gröna och Svenska folkpartiet.

Och till slut stod det klart att Centern inte hade förtroende för Rinne, trots att partiet lät förstå att den i övrigt stöder den nuvarande regeringssammansättningen. Centern meddelade att partiet hoppas att Socialdemokraterna drar sina slutsatser om Rinnes framtid som statsminister.

Imorgon är det interpellation och på onsdag en förtroendeomröstning, så det återstår se vad nästa steg blir för så väl Centern som Socialdemokraterna.