Valet i Thailand

Oppositionsledare utesluten från parlamentet

2:08 min

Partiledaren för Thailands näst största oppositionsparti har blivit av med sin plats i parlamentet. Domen ses som ett sätt att försvaga oppositionen.

– De är ute efter att krossa oss och försöker stoppa vårt parti och vår politik, säger den thailändske politikern Thanathorn Juangroongruangkit, ledare för det anti-militära Framtidspartiet i Thailand.

Juangroongruangkit menar att konstitutionsdomstolens beslut att ta ifrån honom hans plats i parlamentet är helt och hållet politiskt motiverat och ett sätt för premiärministern, den tidigare juntaledaren, general Prayut Chan-o-Cha att försvaga och tysta oppositionen i Thailand.

Bakgrunden till att Thanathorn blir av med sin plats i parlamentet är att han skulle ha ägt aktier i ett medieföretag när han registrerade sig att kandidera till parlamentet, något som strider mot den thailändska konstitutionen. Själv nekar Thanathorn till anklagelserna.

Thanathorn Juangroongruangkit menar att den sittande regeringen gör allt för att behålla makten hos sig själv, det etablerade samhällsskiktet och militären, och på så sätt förhindrar en övergång till en fungerande demokrati i Thailand.

Efter fem år av militärstyre gick Thailand till val i mars i år. Valet vanns knappt av det militärstödda partiet Palang Pracharat och det gick överraskande bra för det nybildade Framtidspartiet som leds av Thanathorn.

Partiet står för en politik där man vill minska militärens makt i landet och decentralisera makten från eliten i Bangkok. Efter långa förhandlingar bildade det militärstödda partiet en svag koalitionsregering. Den gör nu allt för att smutskasta oppositionspartierna, bland annat genom en rad anklagelser om att Framtidspartiet skulle ha brutit mot vallagarna. Thanathorn menar att det är falska påhopp.

Det Thailändska Framtidspartiets ledare Juangroongruangkit varnar nu för att landet står inför en orolig tid eftersom regeringen inte gör något för att stärka demokratin i landet och att det mycket väl kan leda till protester i framtiden.

För att bemöta anklagelserna mot sig och sitt parti har Thanathorn nu väckt åtal mot den thailändska valkommissionen för maktmissbruk till landets korruptionsdomstol.

Det som händer nu i den thailändska politiken är det som hänt flera gånger tidigare, etablissemanget slår tillbaka mot alla former av försök att minska deras makt och inflytande.