RECENSION - OPERA

Tosca - fantastisk feel-bad opera i Malmö

2:46 min

RECENSION. Operavärldens mest kända triangeldrama finns i Puccinis opera "Tosca". På Malmö opera är det Sofia Jupither som regisserar kampen om livet och döden.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Opera: Tosca
Tonsättare: Giacomo Puccini
Plats: Malmö opera

Konstnären och frihetskämpen Cavaradossi, polischefen Scarpia och sångerskan Tosca - det är de tre det handlar om och det är Tosca som försöker hitta lösningar för hatet.

Hon förhandlar med livet som insats under en enda grym dag.

På Malmö opera bygger Jupither tillsammans med scenografen Erlend Birkeland ett blytungt valvdrama av tegel. Det är nutid i en historisk miljö. Människorna hukar under trycket från makten som både kyrkan och polisen utövar dygnet runt. Scenografin, och den dramatiskt attackerande orkestern ledd av Steven Sloane, ger oss ingen nåd eftersom det inte finns någon i Tosca.

Det är en... fantastisk... feel-bad opera med skenavrättningar och tortyr och den här uppsättningen lyfter fram så mycket svärta och smärta det går.

De tre huvudrollerna görs som ofta på Malmö opera av gästande solister av högsta klass. Lianna Haroutounian och Dimitris Paksoglou gör Tosca och Cavaradossi.
Paksoglous tenor är närmast mörkt barytonal och Sulimskys baryton är ljust tenoral - och Haroutounians sopran läckert smidig.

Det är starkt och bra på alla sätt, men jag kan ändå känna ett litet, litet glapp mellan musikalisk gestaltning och skådespelet. De gör sina roller, men de lever inte alltid med dem.

Men då kan jag bara vända koncentrationen mot det jag hör.

Där, där är operan Tosca i all sin svarta prakt.

Opera i P2 sänder premiären den 28 december 2019 och man kan höra den under 30 dagar. Podden Operaguiden har diskuterat "Tosca" - för er som vill veta mer.

Libretto: Luigi Illica & Giuseppe Giacosa
Dirigent: Steven Sloane/Alexander Joel
Regi: Sofia Jupither
Scenografi: Erlend Birkeland
Kostym: Maria Geber
Ljus: Ellen Ruge
Medverkande: Lianna Haroutounian/Simge Büyükedes/Shelley Jackson, Dimitris Paksoglou/Magnus Vigilius, Vladislav Sulimsky, Anton Eriksson, Bengt Krantz, Conny Thimander
Malmö Operakör, Malmö Operas barnkör, Malmö Operaorkester
Spelperiod: tom 16 februari 2020