Finland

Statsministern avgår efter infekterad arbetskonflikt

1:40 min

Antti Rinne avgår som Finlands statsminister. Det meddelade han efter flera dagar av politisk turbulens.

Antti Rinne från Socialdemokraterna mötte pressen efter att ha lämnat in sin avskedsansökan efter cirka ett halvt år som Finlands statsminister.

Dagens besked kom efter att en politisk kris snabbt eskalerat i Finland. Den bottnar i den omfattande postkonflikten som pågick i Finland i över två veckor och som genom en strejk delvis påverkade Sverige i och med sympatiåtgärder exempelvis på passagerarfärjor.

Trots att de postanställdas strejk i Finland tog slut förra veckan, har Antti Rinnes agerande och uttalande beträffande hela posthärvan ifrågasatt och kritiserats.

Igår uppgav regeringskollegan Centern att partiet inte har förtroende för statsministern, men fortsättningsvis tror på regeringssammansättningen där också De Gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet ingår.

Socialdemokraterna meddelade att de stöder Rinne, men då Centern i morse höll fast vid att partiet inte har förtroende för statsministern var alternativen få, eftersom det skulle ha varit interpellation idag och förtroendeomröstning imorgon.

Nu sätts istället processen igång för att få ihop en ny regering och ny statsminister. Regeringspartierna hoppas fortsätta med samma sammansättning under ledning av en ny statsminister, men frågan är hur oppositionen ställer sig till det.

Reaktionerna tyder delvis på det inte är en självklarhet från oppositionens sida att regeringen kan fortsätta mer eller mindre som förr med endast en ny statsminister.