
Mikroalger ska minska utfiskning
Idag bidrar världens laxodlingar till utfiskning genom att laxarna matas med vild fisk. Men en stor algodlingsanläggning ska försöka ändra på detta.
– Det är ett genombrott, det är väldigt lovande, säger Mette Sörensen som är professor i akvakultur vid norska Norduniversitetet.
Genombrottet handlar om företaget Veramaris som med en satsning på 200 miljoner dollar byggt en anläggning som producerar algolja från mikroalger.
– Det är otroligt mycket forskning som ligger bakom teknologin för att kunna odla mikroalger på den här nivån, säger Mette Sörensen.
Algoljan innehåller höga halter av omega-3-fettsyrorna EPA och DHA. Det är just de fettsyrorna som laxen behöver för att må bra - och som också är bra för oss människor när vi äter laxen.
Idag får laxen i sig de här fettsyrorna genom viltfångad fisk, men på grund av utfiskning eller ohållbart fiske har laxindustrin efterfrågat en ersättning.
Det finns flera företag som satsar men Veramaris har enligt Mette Sörensen kommit längst med sin mikroalgsanläggning i Nebraska i USA. Anläggningen drog igång i år och om 18 månader räknar företaget med att kunna ersätta 15% av den viltfångade fisken i den globala laxuppfödningen.
Det är viktigt att anläggningen är stor säger Oyvind Ihle som är marknadsdirektör på Veramaris.
– Skalan är viktig för att kostnaden ska bli så låg som möjligt, så att vi blir ett möjligt substitut till fiskolja, säger han.
Redan idag använder norska laxodlare den här algoljan, säger Oyvind Ihle. Världens största laxproducent Movi ska nu testa algoljan i sin produktion.
Den stora haken med algoljan är priset. Den är dyr.
Fiskoljan kostar idag uppåt 2 000 dollar per ton säger Oyvind Ihle. Men vad kostar då deras algolja?
– Tyvärr är prisinformationen konfidentiell, säger han och skrattar.