Organiserad brottslighet

Nya regler ska stoppa kortbedrägerier

1:26 min

Kortbedrägerier finansierar allt oftare organiserad brottslighet, men nya regler ska göra det svårare för bedragare att stjäla kortuppgifter.

Rån mot banker och värdetransporter har tidigare varit yrkeskriminellas metod för att finansiera annan brottslighet, men en ökad teknisk säkerhet och minskad kontanthantering har minskat den typen av rån dramatiskt, rapporterade Ekot tidigare idag. 

Förra året skedde endast ett värdetransportrån i Sverige, under 2019 har det hittills skett två, enligt BRÅ.

Men redan nu finns metoder för att stoppa kortbedrägerier. P1 Morgon gästades i morse av Jan Olsson vid polisens nationella IT-brottscentrum och Lars Rutberg, ansvarig för betalningsfrågor vid Svenska bankföreningen.

– Man stjäl genom att göra stora dataintrång, antingen att man går in och stjäl stora buntar av kortuppgifter eller att man har skadlig kod på sidor där folk handlar som läser av de kortuppgifter som människor knappar in, säger Jan Olsson.

Lars Rutberg säger att nya regler nu kommer att bli svårare för bedragare att stjäla kortuppgifter.

– När du numera gör en betalning på nätet kan du inte bara ange kortuppgifter, vilket har varit det vanliga när du köper flygbiljetter eller annat på nätet. Nu måste ytterligare en faktor adderas. Jag har själv beställt en resa på nätet för en vecka sedan och upptäckt att man nu har implementerat det här extra steget.

En metod som företagen har börjat använda sig av som ska göra det säkrare för privatpersoner att handla på nätet är att kunden behöver verifiera sig med hjälp av BankID.

För privatpersoner som vill skydda sina kortuppgifter finns några goda råd, säger Jan Olsson vid polisens nationella IT-brottscentrum:

--Jag tycker naturligtvis att du ska hålla ditt kort spärrat mot internetköp när du själv inte använder det för då kan ju inte busen använda dina kortuppgifter eftersom det är spärrat.

– Utifrån vår erfarenhet och det nya regelverket som är på väg ut - använd koder, använd mobilt bank-ID, använd andra typer av moderna identifieringsmetoder. Det är vad jag kan rekommendera, fyller Lars Rutberg i.