Ekonomiska problem

Försenad elbilstillverkning i Trollhättan

2:05 min

Nyanställningar av flera hundra personer i Trollhättan skjuts upp, eftersom tillverkningen av elbilar åt ett tyskt företag försenas med ett år.

Planen var att elbilsbolaget Nevs i Trollhättan skulle börja bygga elbilar åt tyska Sono Motors nästa år. Men det tyska bolaget har nu fått ekonomiska problem.

– Det gör väldigt ont. Det är ett års försening nu. Det gör mycket ont för oss, säger Jona Christians, vd Sono Motors.

Elbilstillverkaren Nevs i Trollhättan ska bygga elbilar med solceller på åt det tyska nystartade företaget Sono Motors.

Det ska ge flera hundra nya jobb i Trollhättan.

Men nu har det tyska företaget fått ekonomiska problem, som många andra av de nystartade företag som försöker ge sig in i elbilsbranschen.

Sono Motors har nu flyttat fram produktionsstarten med ett år. Det innebär också att Nevs skjuter upp planerna på att nyanställa hundratals personer.

– Nyanställningarna skjuts på framtiden, säger Nevs kommunikationschef Fredrik Fryklund till Ekot.

Nu är målet att den första tyska bilen ska byggas i Trollhättan i september 2021 och att serieproduktionen ska dra igång i början av 2022, enligt ett dokument som Ekot har läst.

Det tyska företaget måste få in motsvarande runt en halv miljard kronor fram till nyår, annars är risken stor att det inte blir någon bilproduktion i Trollhättan, säger vd:n Jona Christians.

– Självklart. Om vi inte får in 50 miljoner euro är risken stor att vi inte kan börja producera bilen, säger han.

Enligt Nevs är företaget fortfarande redo att tillverka det tyska företagets solcellsbilar och man hoppas att produktionen ska komma i gång.

Sono Motors hoppas få in pengarna genom en form av så kallad gräsrotsfinansiering – bland annat att kunder ska förhandsbeställa bilar och att privatpersoner bidrar med lån, men det blir inte lätt att få in pengarna, konstaterar vd:n.

– Det är en väldigt stor gräsrotsfinansiering. 50 miljoner euro är verkligen inte lätta pengar att få in, säger han till Ekot.

Men Jona Christians tror ändå att det ska gå att få in pengarna.

– Men när vi nu går fram med den här kampanjen så ser vi vägen framåt för att kunna producera bilen, säger han.

I Trollhättan jobbar nu runt 800 personer på Nevs. Företaget planerar också att starta serieproduktionen av företagets egna elbilar i Trollhättan någon gång under 2022. Även det skulle skapas många nya jobb.
Just nu tillverkar företaget elbilar i fabriken i Kina.