Nya TV-serien Kalifat - både terrorism och scener ur ett äktenskap i Raqqa

2:30 min

En bild på tre unga kvinnor fångade av en kamera på Gatwick, på väg till IS i Raqqa väckte idén till TV-serien Kalifat. Den börjar sändas i Sveriges Television 12:e januari.

Pervin sitter fast i en mardröm. Hon har följt med sin man till IS-fästet Raqqa men vill hem till Sverige. Hon fruktar för sitt och sin lilla flickas liv.

Sulle letar efter en egen identitet. Hon trivs inte i skolan, men elevassistenten Ibbe lyssnar på en henne, och får henne att känna sig vuxen. Genom honom så radikaliseras hon och vill åka ner till Raqqa.

Den tredje huvudrollen i TV-serien "Kalifat" har Fatima, som jobbar på SÄPO. Hon har åsidosatts på jobbet och det ser ut som om hennes karriär aldrig kommer att ta fart. Tills hon får kontakt med Pervin som vill ha hjälp att komma hem. Pervin berättar att hon hört att ett terrordåd planeras mot Sverige.

Sveriges Television tror att "Kalifat" kommer att bli en serie som det pratas om.

Regissör för serien är Goran Kapetanovic, Guldbaggebelönad för sin film "Min faster i Sarajevo". Han tror serien kommer att öppna våra ögon för en annan värld.

Idén till serien kommer från Wilhelm Behrman som tillsammans med Niklas Rockström skrivit manus till serien. Wilhelm Behrman säger att han ända sen 9/11 varit intresserad av jihadism och radikaliserad islamism. Och särskilt sen IS kom fram. Och när han såg bilden av de tre unga brittiska kvinnorna som fångats av en övervakningskamera på Gatwick, i färd med att åka till Raqqa, så kom idén på en TV-serie att formas.

Pervin spelas i serien av Gizem Erdogan och hon säger att man i serien också kommer att möta vardagen för en kvinna som fångats i IS nätverk.
- Pervin är gift och det blir som "Scener ur ett äktenskap" i Raqqa, säger hon.

Fatima spelas av Aliette Opheim och hon berättar att en av utmaningarna var att så mycket av dialogen skedde via mobiler, att få det levande.
Vilket de lyckats med, att döma av det avsnitt jag sett.

Nora Rios spelar Sulle, den unga kvinna som vi får se gå från svensk skolflicka till radikaliserad kvinna beredd att resa till IS-området.
– Det är min första stora roll och den har verkligen satt ribban. Det var en så bra produktion, säger Nora Rios.