Sverigedemokraterna är Sveriges näst största parti

3:11 min

Fler vill rösta på Sverigedemokraterna och färre vill rösta på Socialdemokraterna. Det visar en ny undersökning från statistiska centralbyrån, SCB.

Två gånger varje år gör myndigheten SCB en opinionsundersökning. Den presenteras i maj och i november. Omkring 5000 personer har svarat på frågan om vilket parti de skulle rösta på, om det var val idag.

Och nu i höst är det fler som vill rösta på det nationalistiska partiet Sverigedemokraterna. De har blivit Sveriges näst största parti. 22,6 procent skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val idag. Det är många fler än i maj. Då ville 17 procent rösta på Sverigedemokraterna.

I valet 2018 var högerpartiet Moderaterna det näst största partiet. Men idag är det färre som vill rösta på dem. Ungefär 18 procent vill rösta på Moderaterna idag.

Socialdemokraterna är det största partiet i Sverige. Det har det varit i flera decennier. Men de har tappat väljare. Bara 26,3 procent vill rösta på Socialdemokraterna idag. Det är mindre än i maj och två procent mindre än i valet 2018.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tappat lite. Men fler än förut vill rösta Liberalerna och Centern. Liberalerna har precis fyra procent av rösterna nu. Fyra procent måste partierna ha i valet för att få sitta i riksdagen.

Det parti som har tappat mest stöd är Kristdemokraterna. De hade 13 procent av rösterna i valet 2018. Men nu vill bara 6,6 procent rösta på dem. Kristdemokraterna har gått närmare Sverigedmokraterna i sin politik. De vill ha en hårdare flyktingpolitik. Men nu vill många av deras väljare rösta på Sverigedemokraterna istället.

Sverigedemokraterna är ett parti som vill minska invandringen.