PARTISYMPATIUNDERSÖKNING

SD storvinnare i SCB-mätning

1:55 min

Sverigedemokraterna är de stora vinnarna i höstens största opinionsmätning, den från statistiska centralbyrån SCB. Partiet blir näst störst och gör ett skutt uppåt från 17,1 till över 22,6 procent.

– Det är glädjande och väldigt positivt. Jag tror att det beror på att vi konsekvent har sagt att det finns en koppling mellan en stor asyl- och anhöriginvandring och kriminalitet. Nu ser väljarna att den kopplingen fanns, säger SD:s gruppledare i riksdagen Henrik Vinge.

Sverigedemokraterna får alltså sitt bästa resultat hittills i SCB:s mätningar. Det motsatta gäller för Socialdemokraterna. Stefan Löfvens parti är fortfarande Sveriges största, men får idag sitt sämsta resultat hittills i SCB, 26,3 procent.

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad förklarar bottennoteringen så här:

– Vi har nog fått betala ett pris därför att vi har gått in och tagit ansvar i ett ganska svårt politiskt läge. Vi har ett januariavtal som är bra för Sverige som helhet men där det också finns en hel del impopulära beslut som jag tror har kostat oss i förtroende, säger hon.

Det största tappet i novembermätningen gör dock Kristdemokraterna, från 13 procent i våras till 6,6 procent idag.

Andra som tappar är Vänsterpartiet, som går från 8,7 till 8,1 procent, och Miljöpartiet, från 5,6 till 5,1.

Centerpartiet ökar något från 6,9 till 7,3 procent.

Men gladast är kanske Liberalerna, som nu tagit sig över riksdagsspärren, de ökar från 3,7 procent i våras till 4,1 procent idag.

Förändringarna för samtliga partier utom C och L är statistiskt säkra.

– De här siffrorna är vi inte nöjda med, säger Liberalernas partisekreterare Juno Blom.