FN:s klimatmöte i Madrid

Greta Thunberg har gått i land i Lissabon

0:32 min

Greta Thunberg har anlänt till Lissabon efter nästan tre veckor till havs. Hennes ankomst till Portugal möttes av jubel, applåder och människor som i kör sjöng ”welcome Greta”.

– Tack till alla er för att ni är här och välkomnar oss, säger Greta Thunberg på plats i Lissabon.

Den svenska klimataktivisten klev av båten tillsammans med en skylt med det numera världskända budskapet ”skolstrejk för klimatet” i sin hand.

Uppståndelsen inför den 16-åriga svenskans ankomst till Portugal har varit enorm. Många människor hade tagit sig till hamnen Doca de Santo Amaro i Lissabon för att välkomna henne tillbaka till Europa.

– Jag är så tacksam för att ha fått göra den här resan, säger Thunberg på en pressträff i hamnen i Lissabon.

Den knappt 15 meter långa katamaranen ”La Vagabonde” som tagit Thunberg över Atlanten från USA följdes på väg in till Lissabons hamn av Reuters reportrar som från en båt har livesänt hennes sista kilometer in till land.

Från Lissabon ska Greta Thunberg nu ta sig till klimattoppmötet COP25 i Spanien som drog igång på måndagen. Det flyttades hastigt från Chile till Spanien och tvingade Greta Thunberg att ordna lift över havet, eftersom hon inte flyger av klimatskäl.

Youtuber-paret Riley Whitelum och Elayna Carausu erbjöd henne skjuts och i november avseglade Thunberg tillsammans med besättningen och sin pappa Svante Thunberg från Virginia på USA:s östkust mot Portugal.

– Det är inte rekommenderat att korsa Atlanten så här års och det har varit ett äventyr, säger Riley Whitelum, och fortsätter.

– Jag är glad att få ha varit en liten del av Greta resa.