COP25

Ungdomar kräver att politikerna agerar

Fem ungdomar från hela norden ska rapportera på sociala medier om det som händer på COP25 i Madrid. De träffade den svenska miljöministern igår, och ställer hårda krav på politikerna.

Hör ungdomarnas krav på politikerna i klippet ovan.

Förhoppningen är att ungdomarna ska nå andra ungdomar. Det är Nordiska ministerrådet som ligger bakom det hela.

– Från och med Paris-avtalet fram till idag har det handlat mycket om planeringen att implementera det. Nu är det färdigplanerat, nu är det dags att sänka våra utsläpp. Det tror jag ändå på, säger Amanda Borneke, en av de som ska rapportera om mötet.

Isabella Lövin och hennes ministerkollegor ansluter nästa vecka till Madrid då hög nivå-förhandlingarna inleds. På listan finns en punkt kvar i Parisavtalet som man inte lyckades lösa i Katowice, Polen. Lite kortfattat handlar den om handel med utsläppsrätter och system för utsläppshandel för att minska utsläppen.

– En av de viktigaste sakerna i Madrid är att slutföra regelboken för Parisavtalet och se till att inga länder ska kunna fuska eller göra dubbel bokföring för att slippa utsläppsminskningar, säger Isabella Lövin (MP), Sveriges miljöminister.

En annan fråga på agendan är ambitionsökningen. Nästa år ska länderna enligt Parisavtalet skärpa sina åtaganden. Samtidigt ökar mängden koldioxid i atmosfären. Enligt UNFCCC behöver man tillsammans höja ambitionsnivån mer än fem gånger när det gäller minskning av utsläpp.

– Vi måste lyssna till forskarna och länderna måste till nästa års möte lämna in mycket bättre planer med högre ambitioner, säger Isabella Lövin.

Forskarna larmar, men utsläppen minskar inte, kommer ni kunna enas?

– Världen har ju faktiskt redan enats i Parisavtalet 2015. Nu handlar det om att genomföra det och det är här vi behöver öka ambitionerna. Den senaste tidens larmrapporter behöver vi verkligen ta på största allvar. Man pekar bland annat på det stora gapet mellan planerad utvinning av olja, kol och gas och det gapet som finns till om vi ska klara 1,5 graders-målet. Det går inte ihop.

Hör fler ungdomar i klippet ovan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio