Microsoft i Stackbo

Oro och optimism när datajätten kommer till byn

2:24 min

I Stackbo söder om Valbo är ingenting sig likt sedan datajätten Microsoft satt igång bygget av tio energislukande datorhallar vid ställverket i byn. Datalagring är framtiden och den har redan kommit till lilla Stackbo.

Janne Westergren, född och uppvuxen i byn är försiktigt positiv till förändringarna.

– Att bli granne med Microsoft är ganska "kaxigt"! Det är bra om satsningen skapar jobb, men synd att den river upp ett sår i naturen säger han.

Lantbrukaren Göran Bergen spjärnade däremot emot redan 2015 när den nya vägen 56 hotade hans ägor, nu måste reviret försvaras igen, tycker han:

– När de drar nya ledningsgator och vill plöja ner optokabel säger vi ifrån. Dessutom kör de tunga anläggningsmaskinerna sönder vägarna, konstaterar han.

Stackbo är nog den elöverkänsliges mardröm. Här sammanstrålar stamledningarna från Forsmark med nord-syd-ledningarna från Norrlandsälvarna, allt dessutom uppbackat av Finska kärnkraftverket Olkiluoto via undervattenskabeln Fenno-Skan 2 från Finland till Finnböle, ett par mil söder om byn.

Perfekt läge för Microsoft kan tänkas, men vad säger Maria Wester – som har ställverket precis om stugknuten – om satsningen i Stackbo? Det knastrar ju påtagligt i luften!

– För mig är det tummen upp om det ger jobb! Men visst är det väl mycket elektricitet här. Ställverket är störande, man hör det hela tiden, säger hon.