FÖRLORAR ERSÄTTNING

Minna Kyllönen blev av med sin aktivitetsersättning

2:13 min

Minna Kyllönen är 25 år och har en utvecklingsstörning. Hon har haft aktivitetsersättning från Försäkringskassan, men nu ska hon inte få de pengarna längre.

Och så här känner hon för det:

– Besviken. Arg. Blandade känslor, men det var väldigt konstigt att jag fick avslag när jag haft det tidigare. Just nu lever jag på försörjningsstöd på socialen och det är jobbigt.

Aktivitetsersättning kan betalas ut till personer under 30 år som inte kan jobba på grund av av sjukdom eller funktionsnedsättning.

Nu har Försäkringskassan gjort en ny bedömning. Nu menar de att Minna borde klara av ett vanligt jobb, så därför förlorar hon sina pengar i aktivitetsersättning.

Allt fler unga vuxna blir av med ersättningen

Minna Kyllönen är inte ensam om att bli av med den här ersättningen. För det är något som händer allt fler unga vuxna med funktionsnedsättning.

Under år 2018 blev omkring 2600 personer av med sin aktivitets-ersättning vid omprövning. Det är mer än tre gånger så många, jämfört med året tidigare.

En av cheferna på Försäkringskassan är Andreas Pettersson. Han tror att ökningen beror på att Försäkringskassan har börjat bli mer noggrann när den undersöker vilka som kan få ersättningen:

– Då såg vi en rättslig uppföljning vi gjorde 2017, att det fanns brister i kvaliteten. Så att vi har under ett par år gjort kvalitetshöjningar i utredningar och det kan vara en förklaring till att andelen avslag har ökat efter det då.

Problematiskt - tycker ministern

Men regeringens socialförsäkrings-minister, Ardalan Shekarabi, är orolig över det som händer och han vill se över lagarna.
– Regeringen ser att den här utvecklingen är problematisk, säger  socialförsäkrings-minister Ardalan Shekarabi.

Intervjuerna var gjorda av P4 Värmland och programmet Plånboken i P1.