Toppmöte

Splittrade viljor när Nato firar 70-årsjubileum

2:11 min

Tanken var att de splittrade Natoländerna skulle komma samman och visa enad front på toppmötet som börjar i London idag. Men än så länge har de hårda orden fortsatt att hagla.

– Ett elakt uttalande, en förolämpning, sa Donald Trump om Macrons utspel att Nato skulle vara hjärndött.

Senare under ett möte med Trump försvarade den franske presidenten sitt kontroversiella uttalande.

Macron menar att Nato inte fungerar eftersom enskilda medlemmar agerar på egen hand. USA drog sig tillbaka från Syrien utan att konsultera andra Natoländer och det gav Turkiet möjlighet att gå in i nordöstra Syrien trots protester från andra Natoländer.

– Turkiet strider nu mot dem som stred med oss för att bekämpa IS, sa Macron.

Och Turkiet samarbetar dessutom med grupper som har kopplingar till IS.
Det är ett strategiskt problem.

Macron ifrågasatte också hur Turkiet kan vara medlem i Nato och samtidigt köpa vapen från Ryssland.

Turkiet och president Erdogan har å sin sida riktat hård kritik mot Macron.
Inför dagens möte har Turkiet också begärt stöd i sin kamp mot de kurdiska styrkorna i Syrien som turkiska myndigheter betecknar som terrorister.

Om Turkiet inte får det stödet sägs det att landet kommer vägra godkänna en försvarsplan för Östersjön och Baltikum som syftar till att stärka försvaret gentemot Ryssland, en allierad till Turkiet i Syrien.

Det förnekas av turkiska företrädare men det är ändå något som ökar spänningarna inom försvarsalliansen. En som nu försöker medla mellan parterna är Tysklands Angela Merkel som träffar Macron, Erdogan, och Trump i ett separat möte om Syrien.