Svenska skolan

Pisachefen: ”Sverige är på rätt väg”

2:01 min

Sverige är på rätt väg. Det säger Pisachefen efter att svenska 15-åringar förbättrat sina resultat i den nya Pisaundersökningen. Men jämför man internationellt så går det ännu inte att säga att Sverige gör bra ifrån sig, säger Andreas Schleicher.

– Man kan verkligen säga att Sverige är på god väg. Jag tror inte man kan säga än att Sverige gör bra ifrån sig internationellt sett, men det har skett en väldigt, väldigt viktig förbättring, säger Andreas Schleicher, OECD:s utbildningschef som ansvarar för Pisamätningarna, till Studio Ett.

Tongångarna hos Pisachefen Andreas Schleicher är relativt positiva efter att resultaten i den senaste undersökningen presenterats. Efter kraftigt fallande siffror för några år sedan så har svenska 15-åringar nu lyft resultaten i läsförståelse, matematik och naturvetenskap.

Andreas Schleicher säger att de vikande siffrorna i Pisaundersökningen blev en väckarklocka för politikerna om att någonting behövdes ändras.

– Jag tror det var enda sättet som Sverige tog till sig meddelandet att någonting behövde ändras.

Pisachefen ser många positiva trender i den senaste undersökningen. Bland annat att inlärningsklimatet i klassrummen verkar ha förbättrats. För några år sedan sågs Sverige som ett land där disciplin var på nedgång, en trend som man nu har vänt på, säger Andreas Schleicher.

– Det var värre, globalt sett. Återigen, det har man vänt på. Man kan se att inlärningsklimatet i skolan verkar vara väldigt gynnsamt nu, säger han.

Något som däremot oroar honom är att ojämlikheten i den svenska skolan är fortsatt hög. Skillnaden mellan hög- och lågpresterande elever fortsätter att öka. Den svenska skolans största utmaning nu är att se till att de bästa lärarna hamnar i de mest krävande klassrummen, säger Andreas Schleicher.

– Det är en av de största utmaningarna för svenska skolor. Hur kan du se till att den närmsta skolan alltid är den bästa skolan?