En av fem kandidater

Wikström (L) utfrågad för toppjobb i EU

1:42 min

Idag hölls utfrågningen av den tidigare svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström som är en av fem kandidater till posten som ny EU-ombudsman, den person som granskar och klandrar EU:s institutioner.

– Jag är stolt över att ha tjänat det här parlamentet i tio år, jag skäms inte över det, jag är stolt, sa Cecilia Wikström som nu alltså gör ett nytt försök att få ett toppjobb inom EU.

I våras var hon Liberalernas toppnamn inför EU-valet men tvingades avgå sen hon vägrat lämna omstridda styrelseuppdrag som gav henne extrainkomster på 70 000 kronor i månaden.

EU-ombudsmannen ska på eget initiativ eller efter klagomål från enskilda EU-medborgare utreda missförhållanden inom EU: institutioner, alltså även inom EU-parlamentet. Den nuvarande ombudsmannen irländskan Emily O'Reilly, som även hon kandiderar, har ofta varit en nagel i ögat på parlamentet.

Hon har till exempel kritiserat EU-parlamentets vägran att offentligt redovisa hur ledamöternas så kallade kontorspengar används. Cecilia Wikström säger att hon om hon blir vald kommer att tjäna medborgarna, och betonar att hon kommer att vara oberoende även gentemot sina tidigare kollegor i parlamentet.

Wikström stöds av inte mindre än tolv svenska EU-parlamentariker. Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna står enhälligt bakom henne. Även några av EU-parlamentets politiska tungviktare, som den kristdemokratiska partigruppens ledare Manfred Weber och den tidigare gruppledaren för Liberalerna, Guy Verhofstadt.

Som EU-parlamentariker stödde Cecilia Wikström kravet på en så kallad en avkylningsperiod på tre år för ledamöter att kandidera till posten som EU-ombudsman. Nu säger hon att en sån regel vore diskriminerande. 

Socialdemokraten Jytte Guteland som stödjer Cecilia Wikströms kandidatur ser inget problem med Wikströms bakgrund som makthavare.

– Jag tycker att Cecilia har visat att hon vill använda sin erfarenhet.

Som parlamentariker krävde Cecilia Wikström en avkylningsperiod på tre år för ledamöter att kandidera till posten som EU-ombudsman. Men nu ställer hon alltså själv upp trots att det gått mindre än ett halvår sen hon lämnade EU-parlamentet.

Trots den skandalen har hon fått ett brett stöd från svenska EU-parlamentariker.