Norge

Klimatstrid om nytt oljefält

2:02 min

Oljan från ett nyöppnat jättefält stärker Norges position som en av världens största exportörer av klimatutsläpp. Fast vissa ser det här fältet som relativt klimatvänligt.

– Johan Sverdrup är mycket, mycket viktig, säger en stolt Arne Sigve Nylund. Han är koncerndirektör för den norska utvecklingen och produktionen på oljejätten Equinor, som är största ägare på Johan Sverdrup.

Det här kallas Norges största industriprojekt på flera decennier, en investering på totalt långt över 100 miljarder kronor. När produktionen är i full gång kommer man varje dag att pumpa uppemot 660 000 fat olja in till land härifrån. Det är drygt 1 200 liter olja per sekund.

Fast inte alla jublar över att produktionen nu har startat vid det gigantiska oljefältet.

– Det är absurt att Johan Sverdrup öppnas, säger chefen för norska Greenpeace, Frode Pleym.

Han är kritisk till det nya oljefältet, för klimatets skull. Om man förbränner all olja härifrån beräknas det ge koldioxidutsläpp på 1,1 miljard ton, vilket är drygt 20 gånger mer än alla fjolårets klimatutsläpp i hela Sverige. Norge är genom sin olja och naturgas en av världens största exportörer av klimatutsläpp.

Equinorchefen hävdar dock att just det här fältet är relativt skonsamt för klimatet.

– Här på Johan Sverdrup producerar vi olja med mycket lågt klimatavtryck, säger Arne Sigve Nylund till Ekot.

Jämfört med ett genomsnittligt oljefält ger själva produktionen av olja och gas här ute runt 25 gånger mindre klimatutsläpp. Skälet är att processen på Johan Sverdrup drivs av klimatvänlig el från vattenkraft som kommer från land via en 20 mil lång kabel. De flesta oljeplattformar till havs drivs med el från gasturbiner.

Fast man ska komma ihåg att produktionen står för bara en liten del av oljans klimatutsläpp. Minst 90 procent av utsläppen sker när oljan förbränns.