Antalet diagnoser minskar

Färre söker hjälp för spelmissbruk

1:51 min

De som söker hjälp för spelmissbruk har minskat i antal. Färre får diagnosen spelberoende och på Spelberoendes Förening i Stockholm märker man av förändringen.

 – Det har skett en minskning på våra kvällsmöten med ungefär 15 procent, säger Pia Granberg som är rådgivare på Spelberoendes Förening i Stockholm

Även på Beroendecentrum i Stockholm ser man en tydlig minskning av antalet personer som får diagnosen spelberoende.

Fram till i november i år ställdes 260 sådana diagnoser på Beroendecentrum, vilket är en minskning med 25 procent jämfört med samma period i fjol. Fjolåret var ett toppår för spelberoendediagnoser.

Mönstret går igen på riksnivå – färre söker hjälp för spelmissbruk, det visade statistik från den nationella Stödlinjen tidigare i år.

Psykologen Viktor Månsson forskar om spelberoende och har kontakt med kommunernas behandlare. Han får höra att de ibland har brist på patienter.

– I mindre och mellanstora städer har man tidigare kunnat ordna behandlingsgrupper, men nu hör jag flera säga att det inte kan dra ihop gruppbehandlingar, säger han.

Många vill förklara förändringen med Spelinspektionens tjänst Spelpaus som startade vid årsskiftet. Där kan spelare stänga av sig från allt spel och blockera spelreklam. Vid början av december har ungefär 46 000 spärrat sig från spel på det sättet.

Psykologen Viktor Månsson menar att Spelpaus är en framgång.

– Som jag ser det har det förbättrat oerhört för personer med spelmissbruk. tidigare kunde vi  ha patienter med ett 30-tal spelkonton och det var i princip omöjligt att stänga av dem, säger Viktor Månsson.