Åtalspunkter ska formuleras

Ny fas i riksrättsprocessen

2:01 min

I USA går riksrättsprocessen i dag in i ytterligare en fas där man ska formulera åtalspunkterna mot president Donald Trump vid det riksrättsåtal som av allt att döma rycker närmare.

I går kväll offentliggjordes en sammanfattning av vittnesmålen hittills, av underrättelseutskottets ordförande Adam Schiff.

– Rapporten klargör hur det gick till när USA:s president pressade en allierad som ligger i krig med USA:s fiende Ryssland att gå Trumps smutsiga ärenden, sa Adam Schiff som hittills lett arbetet med riksrätten.

Utskottsrapporten som författats av demokraterna redogör på 300 sidor för den information som framkommit hittills från vittnen som diplomaten Gordon Sondland, men den innehåller också nya uppgifter, däribland telefonlistor som visar hur den seniore republikanske kongressledamoten Devin Nunes stått i regelbunden kontakt med Trumps advokat Rudy Giuliani men också med Giulianis affärskontakt Lev Parnas som nu sitter häktad för brott kopplade till sin lobbyverksamhet i Ukraina mot ytterligare ett vittne i utredningen - ambassadör Marie Yovanovitch.

Baserat på rapporten ska nu justititeutskottet ta ställning till mer exakt vad Trump enligt konstitutionen kan åtalas för. Adam Schiffs rapport ger inga uttalade rekommendationer, men beskriver huvudsakligen två spår: ett om maktmissbruk och ett om hindrande av rättvisans gång. Det senare baseras bland annat på Trumps direktiv till medarbetare om att inte vittna i utredningen.

Tidigare har republikanerna i underrättelseutskottet släppt en egen rapport. Där tillbakavisar man samtliga anklagelser mot presidenten och menar att det stoppade biståndet berott på att Trump ville vara säker på att Ukrainas nye president verkligen ville jobba mot korruption innan man betalade ut några pengar.