Unik vulkan hittad i havet utanför Grönland

1:13 min

Danska forskare har upptäckt en vulkan i vattnet väster om huvudstaden Nuuk i Grönland, rapporterar danska Videnskab.dk. Fyndet är unikt.

Vulkanen härstammar nämligen från när den forna jättekontinenten Pangea för 95 miljoner år sedan började delas upp och Afrika, Europa och Amerika bildades.

En mängd vulkaner uppstod i Atlanten när landmassorna långsamt började glida från varandra, men vulkanerna är svåra att hitta och undersöka.

- Det är inte så ofta man stöter på vulkaner från den tiden för de finns under havets botten, säger geologen och forskaren bakom fyndet, Christian Knudsen, till Videnskab.dk.

Den sällsynta vulkanen upptäcktes genom att Christian Knudsen utförde prover på fragment som oljearbetare borrat upp när de sökte efter olja utanför Grönland.

Mätningar visar att vulkanen har samma form som en konvulkan, den sorts vulkaner som finns på Kilimanjaro, och är flera kilometer hög. Under tiden den var aktiv låg vulkanen ovan jord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio