Bildar konfederation

Motstånd i Belarus när banden stärks med Ryssland

2:14 min

Landet som svenska UD nu kallar Belarus kan snabbt vara på väg att försvinna in i Ryssland. Ett avtal om integration av de båda länderna finns redan och på lördag möts ländernas båda presidenter i ryska Sotji. Ett slutgiltigt avtal kan komma då, men motståndet i Belarus eller Vitryssland är stort.

I en allt snabbare växande missnöjeskampanj på nätet förklarar medborgare i Belarus att de vill att president Aleksander Lukasjenko avgår, inte kandiderar i presidentvalet nästa år och att de vill fortsätta vara ett självständigt land. En självständighet, som de anser hotas ännu mer nu från den gigantiska grannen Ryssland.

Länderna har redan en tullunion och ekonomiskt samarbete. Ryssland har även militärbaser i Belarus, eller Vitryssland som landet också kallas. Sedan 2014 när Ukraina valde EU framför Ryssland, Krims annektering av Ryssland och det ryskstödda kriget i Donbass, har Lukasjenko försökt hålla en mer självständig linje gentemot Ryssland.

Men nu går integrationsavtalet fram fort och på lördag möts Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko i ryska Sotji. Det är dagen före årsdagen för unionsavtalet mellan länderna. En årsdag, som kritiker befarar kommer bli dagen då Belarus slukas av jätten Ryssland.

En konfederation bildas där det mäktigare Ryssland får mer att säga till om och som banar väg för att Vladimir Putin skulle kunna omväljas nu som president för den nya konfederationen. Bloggaren Vladimir Tsyganovitj är en av dem som protesterar mot presidenten i nätkampanjen.

– Lukasjenko och hans gäng måste avgå för landet är fullständigt bankrutt, folk flyr, super ned sig eller dör. Ekonomiskt och politiskt har vi blivit totalt beroende av den stora grannen, som i stort sett kan bestämma allt över oss nu, säger han.