Stänger bas

Ryanair drar ner på flygningar från Skavsta

2:25 min

Flygbolaget Ryanair meddelade under onsdagen att man i alla fall tillfälligt kommer att dra ner på flygandet till och från Skavsta flygplats.

– De kommer inte att sluta flyga från Skavsta. Det kommer bli färre flygningar än vad det har varit hittills, och inte lika många destinationer kanske, men vi vet inte mycket mer än så, säger Lena Josefsson, marknadsassistent för Skavsta flygplatsbolag.

Vad beskedet från flygbolaget Ryanair som har ungefär 65 procent av flygtrafiken på Stockholm/Skavsta flygplats norr om Nyköping betyder är inte riktigt klart ännu. Hur mycket verksamhet som kommer att dras ner, vilka linjer som påverkas när de stänger sin bas tillfälligt i slutet av mars har flygplatsbolaget inte fått några besked om ännu.

Men ett antal arbetstillfällen kommer förmodligen att påverkas. Bolaget har kabinpersonal, piloter och servicepersonal här, flygplatsbolaget runt 200 anställda och utöver det är det ungefär 1000 personer som arbetar med olika serviceuppdrag på och omkring flygplatsen.

En av dom är Aldin.

– Ja, det kommer ju påverka allihop såklart, kommer det inga flighter med Ryanair som är den stora delen här så kommer det ju inte kunder hit heller, så det är klart att det påverkar i allra högsta grad. Sen får vi se, de säger ju att det är tillfälligt, vad det innebär det vet jag inte, säger Aldin.

Och för resenärerna som vi träffade på Skavsta ger beskedet också en osäkerhet berättar Curt Rahm från Åtvidaberg.

– Det är absolut inte bra, dels med tanke på att vi har en resa bokad redan och sen att vi ofta flyger härifrån, så det känns inte bra, säger Curt Rahm.

Urban Granström är socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Nyköping har inte heller fått några mer besked om hur mycket Ryanairs verksamhet kommer att påverkas av den tillfälliga stängningen av basen.

– Vi vet ju inte hur stora nerdragningarna blir i antal destinationer och då vet vi ju inte heller hur många passagerare flygplatsen tappar. Det kommer troligen att påverka personal, säger Urban Granström.