Ännu ingen ordinarie chef på Ájtte

Efter närmare två års chefsrekrytering till fjäll- och samemuseet Ájtte i Jokkmokk, är museet fortfarande utan ordinarie chef.

Sameradion & SVT Sápmi har varit i kontakt med Jan-Olov Westerberg och Anne-May Kuoljok Albinsson i rekryteringsgruppen. Ingen av dem ställer upp på intervju men svarar i ett sms att de just nu befinner sig i stadiet att få respons av en rekrytering och att de lovat personen total tystnadsplikt.

Inte heller fackförbunden vill uttala sig om rekryteringsläget just nu.

Snart två år efter att den förra chefen Kjell-Åke Aronsson slutade sin tjänst 31 december 2017, är Ájtte fjäll- och samemuseum fortfarande utan ordinarie chef. 1 januari 2018 gick kanslichefen Elisabeth Pirak Kuoljok in som tillförordnad chef och den befattningen har hon fortfarande. I början på 2018 hade rekryteringsgruppen en handfull sökande till tjänsten men man ansåg inte någon av dem som lämplig för jobbet.

Jan-Olov Westerberg, ordförande i Ájttes styrelse, sa då att man från museets sida ställt ganska höga krav eftersom man ville att personen ska ha insikt i det samiska samhället.

Rekryteringen har fortsatt under 2019 och i början av september hade rekryteringsgruppen ett möte i Jokkmokk där man hade frångått annonsen och bestämt sig för att headhunta istället.

Facken har tidigare menat att det inte är bra med en långdragen process men att Elisabeth Pirak Kuoljok är bra och har skött sig bra som tf chef.

Styrelsen för Ájtte har möte 19 december och efter det kan man ge besked.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio