Parkmordet i Berlin

Ryssland pekas ut för mord i Berlin – nekar

2:02 min

Tyskland utvisar två ryska diplomater efter mordet på en georgisk regimkritiker. Tysk åklagare tror att order kom från den ryska eller tjetjenska regeringen.

Det var i slutet av augusti som en 40-årig man sköts ihjäl i en park i Berlin, av någon som cyklade upp bakom honom och sköt honom i huvudet på nära håll.

Tack vare några uppmärksamma tonåringar kunde en 49-årig rysk medborgare gripas strax efter dödsskjutningen, när han försökte göra sig av med ett vapen, en cykel och en peruk genom att kasta dem i floden Spree.

Mannen har sedan dess suttit häktad. Enligt den undersökande journalistgruppen Bellingcat reste mannen under falsk identitet när han kort innan mordet anlände till Berlin från Moskva.

Fallet har nu tagits över av den tyska federale åklagaren, som har ansvar för mål mot personer som misstänks vara utländska spioner.

Den mördade mannen var georgisk medborgare och spelade en viktig roll i kriget i Tjetjenien på 90-talet, i striderna mot Moskva. Han överlevde ett mordförsök i Georgiens huvudstad Tbilisi för några år sedan och sökte därefter politisk asyl i Tyskland.

Personer med insyn i utredningen säger till tyska medier att det finns paralleller med en rad andra angrepp på dissidenter och för Ryssland misshagliga personer i exil, som mordförsöket på den ryske dubbelagenten Sergeij Skripal och hans dotter i Storbritannien förra året.

Men till skillnad från den brittiska regeringen har de styrande i Berlin hittills avhållit sig från att peka mot Ryssland i offentligheten, tills man idag tillkännagav att den ryska ambassadören har kallats till utrikesministeriet för att ta emot en protest och en uppmaning att samarbeta i fallet.

Ryssland förnekar all inblandning och har sagt att man kommer att svara på utvisningen av de ryska diplomaterna med motåtgärder.