Mot pensionsförändringar

Fransk storstrejk: Påverkar flyg, tåg och tunnelbana

2:18 min

I Frankrike är det storstrejk under torsdagen i protest mot planerade förändringar av pensionssystemet.

Strejken väntas ge stora störningar framför allt i transportsektorn.

Den här dagen kallas redan för "den svarta torsdagen". Den som har planerat att resa i Frankrike idag, gör klokt i att ändra sina planer, för nio av tio tåg står stilla, det gör även 11 av 16 tunnelbanelinjer i Paris och Eurostar-tåget mellan Paris och London.

30 procent av Air France inrikesflyg och 20 procent av utrikesflygen ställs också in.

Utöver transportsektorn så strejkar även lärare, elektriker, renhållningsarbetare, sjukhusanställda, jurister, och poliser bland andra. Många av dem kommer att demonstrera i bland annat Paris i dag, och det finns farhågor om att det kan bli våldsamt om radikala grupper också deltar.

Facken hotar med att strejken kan bli utdragen.

Missnöjet handlar om ett pensionssystem grundat på poäng för all arbetad tid. Enligt den franska regeringen kommer det att bli ett system som är lika för alla och mer rättvist än i dag.

Fackförbunden kräver ytterligare förbättringar och ett mer solidariskt system. Till exempel kommer kvinnor som i större utsträckning än män är hemma med små barn, fortfarande förlora pensionspoäng.

Järnvägsfacken är missnöjda med att de speciallösningar för vissa järnvägsanställda som kan gå i pension vid 50 och 55 års ålder kommer att fasas ut.

Den franska regeringen har redan skjutit fram datumet för när det nya systemet ska gälla i ett försök att undvika konflikt, men premiärminister Édouard Philippe har också upprepat att "beslutet står fast och att speciallösningarna är inte länge anpassade till dagens verklighet."

Det senaste som sagts är att det nya pensionssystemet ska börja gälla först om 10 till 15 år. Förslaget i sin helhet ska presenteras i nästa vecka.