Kritik mot presidenten

Protesterna i Colombia fortsätter – trots försök till dialog

1:53 min

I Colombia hölls igår stora demonstrationer och en generalstrejk i protest mot president Iván Duque.

Den nationella dialog som han kallat till har inte gett resultat hittills, men ska återupptas i dag.

Demonstranterna jublade när hundratals representanter för urfolken tågade in på Plaza Bolivar i Bogotá och ställde upp sig framför kongressen. De täckte statyn av nationalhjälten Simón Bolivar med både colombianska och urfolkens flaggor och sjöng nationalsången.

Den utsatta urfolksgruppen Nasa hade rest i nästan ett dygn för att ansluta sig till gårdagens generalstrejk och protesterna mot president Iván Duque. De kräver att staten skyddar dem från de väpnade narkotikagäng som hittills dödat 130 personer i deras reservat.

Kraven från demonstranterna i Colombia skiljer sig åt beroende på vem som tillfrågas, men den gemensamma nämnaren är ekonomisk ojämlikhet och fred. Löner och pensioner är låga och colombianer tvingas låna stora summor till utbildning och sjukvård. Många kan aldrig pensionera sig.

Samtidigt har våldet återigen blossat upp på flera håll i Colombia, vilket till stor del beror på att regeringen inte hållit sin del av fredsavtalet med Farc-gerillan, som skrevs under 2016. Flera avhoppade gerillasoldater har bildat nya väpnade grupper.

Gårdagens generalstrejk var den tredje på bara några veckor, och protesterna mot regeringen har varit nästan dagliga. President Iván Duque har fått hård kritik för polisens övervåld, men också för att den nationella dialog som han kallat till inte gett något resultat.

Fackförbunden kräver bland annat att regeringen drar tillbaka sin föreslagna skattereform. I dag ska fackförbunden och regeringen återigen förhandla.