Finland

Avgående statsministern kan bli regeringssonderare

2:04 min

I Finlands utses idag en regeringssonderare eftersom statsministern avgick i tisdags.

Finland behöver en ny regering och framför allt en ny statsminister. Socialdemokraternas Antti Rinne avgick i tisdags då regeringskollegan Centern inte längre hade förtroende för honom som statsminister.

Idag borde det bli klart vem som blir regeringssonderare och kanske lite överraskande pekar mycket på att regeringssonderare blir ledaren för det största partiet riksdagen, alltså Antti Rinne.

Partiets första vice ordförande Sanna Marin ställer sig till förfogande som kandidat för att bli nästa statsminister och också Socialdemokraternas gruppordförande i riksdagen, Antti Lindtman, är intresserad av posten som statsminister.

Enligt finländska medier ser den 34 år gamla kommunikationsministern Sanna Marin ut att vara den populärare av de två.

– I svåra situationer ska partiets första vice ordförande träda fram och bära ansvar, det hör till uppgifterna, sade Marin i Yles program A-studio.

Om hon väljs till ny statsminister blir hon enligt tidningen Helsingin Sanomat inte bara landets yngsta statsminister genom tiderna, utan också världens för tillfället yngsta statsminister.

Regeringen i Finland har sedan juni bestått av Socialdemokraterna, Centern, De Gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet. Samtliga partier har sagt att de hoppas fortsätta regera tillsammans och att processen skulle skötas snabbt.

En färsk opinionsmätning gjord för Yle visar att det största oppositionspartiet Sannfinländarna fortsätter öka sitt stöd och nu ligger etta med ett stöd på över 24 procent.

Tvåa ligger moderata Samlingspartiet, som har låtit förstå att regeringsförhandlingarna måste omfatta alla partier och inte bara kan vara något sorts formellt förfarande. Tredje populärast är De Gröna.

Socialdemokraterna och Centern fortsätter tappa stöd enligt Yles mätning och ligger fjärde respektive femte, och måste därför snabbt reparera det tärda förhållandet efter Rinnes avgång, om de vill undvika struliga regeringsförhandlingar och nyval.