Moderaterna vill samarbeta med Sverigedemokraterna om politik

2:16 min

Moderaterna och Sverigedemokraterna vill börja samarbeta om politiken. Igår hade partiledarna ett möte. Det har aldrig hänt förut.

Moderaterna och Sverigedemokraterna vill börja samarbeta om politiken. Igår hade partiledarna ett möte. Det har aldrig hänt förut.

Ulf Kristersson är ledare för partiet Moderaterna. Igår hade han ett möte med Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. Det var Ulf Kristersson som bjöd in till mötet. Det var på hans arbetsrum.

Det är första gången de träffas och pratar om politik. Jimmie Åkesson har sagt länge att han vill samarbeta med Moderaterna. Men Moderaterna har inte velat det. Inget parti har velat samarbeta och prata med Sverigedemokraterna. Första gången ett annat parti i riksdagen träffade Jimmie Åkesson var i somras. Det var partiet Kristdemokraterna.

Båda partierna är i opposition till regeringen. Och Ulf Kristersson säger att han vill prata med alla partier som tycker lika.

– I de frågor där mitt parti tycker ungefär lika som andra partier så kommer jag prata med alla för att söka så brett stöd som möjligt för den politik som jag tror på naturligtvis, säger Ulf Kristersson till Ekot.

Sverigedemokraterna vill minska invandringen i Sverige. De vill ha en hårdare flyktingpolitik. Men den senaste tiden har Moderaterna ändrat sin flyktingpolitik. Nu är de mer lika Sverigedemokraterna.
Partierna pratade om att samarbeta om migrationspolitik, kriminalpolitik och energipolitik och Jimmie Åkesson säger att det är ett steg i rätt riktning.

– Det är ett stort steg i rätt riktning, jag förstår att det har suttit långt inne, men vi har pratat om migrationspolitiken, kriminalpolitiken och energipolitiken framförallt, säger Jimmie Åkesson till Ekot.

Men Moderaterna vill inte sitta i en regering med Sverigedemokraterna.