SD-topp ifrågasätter pjäs av Selma Lagerlöf på arabiska 

1:54 min

I ett brev till kulturförvaltningen i Sölvesborg ifrågasatte SD-politikern Rolf Hans Berg att teater på arabiska skulle spelas.

I brevet står det att det:

"är inte i linje med vad vi anser. Vi vill att man ska lära sig svenska och det gör man inte om barn ser teater uppförd på arabiska!"

Sölvesborgs kommuns förra kulturchef Sofia Lenninger tog emot brevet.

– Jag blev helt paff när en politiker gick in och ville bestämma om enskilda detaljer i bibliotekets teaterprogram. Han hänvisar till den politik hans parti driver, säger hon.

Politikern Rolf Hans Berg (SD), som är fritids- och kulturnämndens ordförande, anser själv att han följer principen att politiker inte ska peta i detaljer.

– Jag talade om för tjänstemannen vilken inriktning vi har i vår politik i samstyret. Man bör i det här fallet ägna sig åt att lära sig svenska språket och det gör man inte när man erbjuds att se teater på det egna språket, säger han.

Politikerns agerande innebär ett solklart avsteg från praxis i svensk kulturpolitik, enligt en av landets främsta kommunexperter.

– Det kan inte vara en politikers uppgift att ta ställning till vilket utbud i detalj som ska ske på ett kommunalt bibliotek, det är tjänstepersonernas ansvar, säger Jan Turvall, expert på kommunal rätt på Göteborgs universitet.