Omstritt brandvapen har använts i Irak

USA:s försvarshögkvarter, Pentagon, erkänner att amerikanska styrkor använt vit fosfor i Irak. Frågan har aktualiserats efter att det italienska tv-bolaget Rai i en dokumentär uppgett att USA:s styrkor i Irak har använt vit fosfor och napalmliknande bomber mot militära mål.

I programmet vittnade Jeff Englehart, som tjänstgjort i USA:s Irakstyrka, att vit fosfor användes och att han sett brända kroppar efter kvinnor och barn.

– Vit fosfor dödar utan urskiljning, sade Jeff Englehart i dokumentären.

Programmet innehåller starka bilder på sönderbrända lik efter en offensiv mot staden Falluja för ett år sedan.

Falluja totalförstört
Falluja är platsen för det hittills hårdaste slaget i Irakkriget. I två omgångar försökte amerikanska styrkor få kontroll över staden och lyckades till sist i november 2004. Enligt Pentagons talesman, Barry Venable, användes fosforgranater som ett offensivt vapen mot motståndsmän i Falluja. I en intervju med det brittiska TV bolaget BBC säger Barry Venable att fosforgranater användes för att tvinga ut motståndsmän ur deras förskansade ställningar, så att de sedan kunde dödas med vanlig ammunition. Däremot tillbakavisar han uppgifterna om att civila skulle ha utsatts för ämnet.

Okontroversiell användning
Vit fosfor är ett vitlöksdoftande och färglöst ämne som finns i lång rad vardagliga produkter som bland annat tandkräm och läsk. Inom det militära används den vita fosforen i framför allt rök- och lysammunition.

Stefan Ring, överstelöjtnant och lärare i strategi på Försvarshögskolan, säger till P1-morgon att själva innehavet av granater med vit fosfor inte är kontroversiellt, utan innehas av de flesta arméer i världen. När granaten exploderar bildas omedelbart en tjock rök som används för att, till exempel, dölja en truppförflyttning, eller för att lysa upp en terräng på natten. Ammunitionen används även av det svenska försvaret.

Brandvapen
När fosforgranaterna riktas direkt mot människor fungerar de som en livsfarlig brandbomb med förödande konsekvenser. Stefan Ring förklarar att den vita fosforen, efter explosionen, reagerar starkt med syret i luften och börjar brinna. Klumpar av brinnande vit fosfor skjuts iväg och skadar materiel och människor.

Värmen, som ibland uppgår till flera tusen grader, orsakar svåra brännskador. Skador som är svåra att behandla på grund av den kemiska sammansättningen av medlet. Försöker man släcka elden med vatten, reagerar fosforen med syret i vattnet och ger ännu svårare skador.

Strider inte mot folkrätten
I den internationella Genève-konventionen som förbjuder kemiska vapen finns ingen tydlig lista över förbjudna ämnen och det är oklart om fosfor är att betrakta som ett kemiskt vapen. Marie Jacobsson är folkrättsrådgivare på Utrikesdepartementet. Hon säger till Studio Ett att det inte är förbjudet att använda brandvapen i krig. Däremot är det förbjudet, enligt folkrätten, att döda civila i krig. Hon berättar också att det varit svårt att nå en överenskommelse om att förbjuda brandvapen.

Det finns ett protokoll som reglerar brandvapen, men inte ens där förbjuder man användningen av sådana mot soldater. Marie Jacobsson säger att man från svensk sida försökt få till stånd ett förbud mot fosforgranater, eftersom man anser att det är ett inhumant sätt att döda. Inom folkrätten finns en tradition av att vilja förbjuda särskilt inhumana vapen.

Senast Irak och fosfor nämndes i samma andetag var vid Saddam Husseins massakrer på kurder i början av 90-talet.

Nathalie Besèr
nathalie.beser@sr.se