GUI MINHAI

Linde: Ingen information från Peking

1:26 min

Kina kommer att begränsa handelsutbytet med Sverige som en reaktion på regeringens hantering av fallet med den fängslade svenske medborgaren Gui Minhai.

Kinas ambassadör Gui Congyou var igår inbjuden till Utrikespolitiska föreningen i Göteborg för ett seminarium om de svensk-kinesiska relationerna.

När studenterna i publiken ställde frågor om den senaste tidens dramatiska utveckling i spåren av föreningen Svenska Pen:s prisutdelning till författaren Gui Minhai sade ambassadören enligt Göteborgs-Postens referat att Sveriges och Kinas ekonomiska relationer och handelsrelationer kommer att påverkas.

Ambassadören preciserade inte närmare hur detta kommer att ske utan han sa bara att relationerna kommer att begränsas. Vad gäller tidpunkten sa ambassadören att svenska utrikesdepartementet kommer att informeras.

Ekot har utan framgång sökt företrädare för Kinas ambassad i Sverige. Ekot har sökt utrikesminister Ann Linde, som avböjer en intervju, men i en skriftlig kommentar säger hon följande:

”Vi har noterat medieuppgiften, men inte fått någon konkret information om detta från Peking via våra normala kanaler och därför vill vi inte spekulera i vad det eventuellt kan innebära”.