Amerikansk forskare: De flesta förknippar Malmö med Bron

2:37 min

Den amerikanske forskaren Robert Saunders är tillbaka i Malmö för att skriva en bok om "nordic noir"-genren och tv-serien Bron.

– Många amerikaner, som är stora konsumenter av media och i synnerhet av högermedia, känner till Malmö från Fox News. Det gick en serie inslag om integration och invandringsfrågor där, bland annat om Rosengård, som inte ligger så långt härifrån. Så för många amerikaner var det första sättet de introducerades för staden, säger Robert Saunders.

Vi träffas utanför tv-seriens fiktiva polishus, som egentligen är ett vårdboende, på Barkgatan intill Folkets park i Malmö en sen och mörk eftermiddag i december.

– Men i dag tror jag att Bron är det som de flesta framför allt associerar med Malmö, särskilt efter den amerikanska nyinspelningen, fortsätter han.

Den amerikanska versionen av Bron utspelar sig vid gränsen mellan USA och Mexiko, och Robert Saunders tror att den gjorde att många fler fick upp ögonen för originalversionen.

– Utanför Norden är Bron den serien som många verkligen känner till och associerar med Skandinavien och "nordic noir". Jag tror den är tillgänglig i 170 länder nu, så det är en av de serierna som nästan vemsomhelst varsomhelst kan se om de har rätt kanal. Så när jag nämner nordic noir i min egen forskning är det den första serien som dyker upp för folk, säger han.

Han är professor vid State University of New York, och forskar om vad han själv kallar "populärkulturell geopolitik". Han har tidigare skrivit om Borat och forna Sovjetunionen, men fick för några år sedan upp ögonen för hur politiska teman som migration och global kapitalism hanteras i svenska, danska och norska deckarserier - det som kommit att kallas "nordic noir".

Han skrev en artikel som skulle bli startskottet till boken: om Bron, Malmö och skapandet av en jämngrå plats som inte finns i verkligheten.

– Alla vet att det är Malmö men samtidigt är det inte Malmö. Det är konstruerat som en allmän sydskandinavisk stad, och den sammanblandningen av Köpenhamn och Malmö är en intressant del av hur serien är filmad, säger han.