Betygssystem för anställda

Zalando får kritik i ny rapport: Liknar Stasis metoder

2:04 min

På näthandelsföretagets huvudkontor i Berlin uppmanas anställda att fortlöpande betygsätta varandra på ett sätt som arbetstagare liknar vid den östtyska underrättelsetjänsten Stasis metoder.

Betygssystemet fungerar ungefär som produktrecensioner på internet, fast här är det kollegor som sätter stjärnor på varandra.

– Det innebär att kontrollen är överallt, du vet aldrig om någon betygsätter det du säger eller gör just nu, säger Sascha-Christopher Geschke vid Humboldtuniversitetet i Berlin.

Tillsammans med en kollega har han gjort studien av det Zalando kallar för "ett system för 360-graders feedback". Anställda i studien beskriver det istället som 360-graders övervakning, säger forskaren.

– Det skapar ständig misstro, stress och press, säger Sascha-Christopher Geschke.

Syftet med feedbackverktyget är, enligt Zalando, att öka produktiviteten och främja medarbetarnas utveckling, men studien visar att systemet framförallt är effektivt för att pressa lönerna.

Nu kräver politiker från höger till vänster, fackförbund och staden Berlins dataskyddsombud att Zalando tar betygssystemet ur bruk medan det utreds om det är lagligt. Det har Zalando avvisat.

Företaget, där svenska Kinnevik är storägare, har inte velat ställa upp på en intervju med Sveriges Radio för att bemöta kritiken utan hänvisar till skriftlig information på sin hemsida där man menar att forskarna är partiska och att studien inte är representativ.