Lucia nedläggningshotad

Skånska kommuner skrotar Lucia

2:02 min

Allt fler skånska kommuner överger det traditionella luciafirandet där en lokal lucia röstas fram. I år skrotar tre kommuner detta eftersom det är svårt att hitta intresserade kandidater.

Hörby kommun är en av de kommuner som väljer att nu bryta en 50-årig tradition genom att Luciatåget läggs ner. Reaktionerna har varit starka från Hörbyborna. Maria Anderberg är en av dom.

– Jag tycker det är ganska tråkigt för det är en gammal tradition som alltid funnits i Hörby. Men det är någon som måste ta tag i det.

Hörby är inte ensamma om att lägga ner den lokala luciatraditionen. Trelleborg och Ängelholm tvingas också göra det i år eftersom det varit svårt att hitta villiga luciakandidater. I Ystad lade man ner det för tre år sen av samma anledning och samma sak hände i Örkelljunga och Svalöv redan för elva år sen.

Sammanlagt är det 15 kommuner som inte nu har något traditionellt luciafriande alls. I Hörby satsar man nu istället på en fordonskortege som ungdomar initierade redan för tre år sen.  Kulturutvecklare Viktoria Munck på Hörby kommun sörjer inte luciakröningen, säger hon

– Det passar inte så bra i dagens samhälle med de här nästan skönhetstävlingarna bland unga tjejer. Det är problematiskt. Vi vill inte ha det längre.