Nobel 2019

Nobelupptäckterna - Möt årets pristagare

Vill du lära känna några av årets Nobelpristagare närmare? Vetandets värld har träffat flera av dem. Hör pristagarna själva berätta om sina upptäckter.

Nobelpristagaren Yoshino laddar med sake och karaoke

Årets japanska Nobelprisvinnare i kemi, Akira Yoshino, är en av forskarna bakom litiumjonbatteriet, som gör att din smartmobil klarar sig hela dan utan laddning. Nu satsar han på elbilsbatterier.

Vetandets värld från 2019-11-25

Goodenough – "Det öppna samtalet är heligt"

Dialog och öppenhet är helt nödvändigt, både för att nå försoning och ny kunskap. Det menar en av årets Nobelpristagare i kemi. Var inte rädd att visa dig okunnig, då lär du dig nya saker.

Vetandets värld från 2019-12-09

Nobelupptäckten – superproteinet som justerar syret i cellerna

Nobelpriset i medicin i år förväntas kunna hjälpa några av dom många med nedsatt njurfunktion. Proteinet som upptäckts är som en superhjälte som rättar till syrenivåerna i alla kroppens celler.

Vetandets värld från 2019-12-02

Fysikpristagaren Peebles tog fram universums recept

James Peebles får årets Nobelpris i fysik. Hans teorier om ljuset från Big bang har gett oss förståelse för universums beståndsdelar. Men bara en bråkdel av ingredienserna känner vi igen.

Vetandets värld från 2019-12-05

Den första främmande planeten verkade omöjlig

Den första planet som upptäcktes utanför solsystemet gick inte ihop med teorierna om planetbildning. Därför trodde Michel Mayor och Didier Queloz först inte på upptäckten. Nu får de Nobelpris för den.

Vetandets värld från 2019-12-10

Ekonomipristagarna löser världens fattigdom när barnen lagt sig

Årets mottagare av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne är gifta, har barn ihop, och skiljer sällan mellan jobb och fritid. Enda gången de inte får prata forskning är vid matbordet – då sätter fem- och sjuåringen stopp.

Vetandets värld från 2019-11-29