DESINFORMATION

Trögt att stoppa manipulering av sociala medier

2:03 min

Industrin som manipulerar sociala medier växer och de sociala medieföretagen gör inte tillräckligt för att ta bort fusket. Det visar experiment som experter på desinformation vid forskningscentret Nato Stratcom i Riga har gjort.

Svenska experten Sebastian Bay vid Nato Stratcom var med och gjorde experiment som presenteras i en ny internationell rapport idag.

– Vi har använt olika tjänster för att köpa manipulering av sociala medier. Vi har köpt falska kommentarer, likes och följare bland annat på 105 olika poster och konton som vi själva skapat, säger Sebastian Bay.

De köpte 54 000 olika engagemang, som likes, följare och visningar av videos, till en låg kostnad från leverantörer i Ryssland och EU-länder. De betalade bara 300 euro totalt för att manipulera Twitter, Facebook, Instagram och Youtube.

Fyra av fem engagemang fanns kvar under de fyra veckor som dom gjorde mätningen. De anmälde dessutom 400 falska konton, men bara drygt 4 procent togs bort av sociala medieföretagen.

Nato Stratcom i Riga är ett forskningscenter om desinformation där Sverige ingår. Både länder utanför och inom försvarsalliansen Nato deltar i forskningen och de studerar fenomen i olika delar världen. Rapporterna används bland annat som underlag i EU:s arbete mot desinformation som betraktas som ett stort globalt problem.

Experterna köpte också likes och kommentarer till EU-kommissionärers konton för att undersöka om det var svårare att manipulera officiella konton.

– Vi köpte kommentarer såsom "hej", "hallå", "vad fint" och "lysande engagemang" på gamla bilder som de hade lagt upp på sociala medier – opolitiska bilder som nyårshälsningar och julhälsningar, berättar Sebastian Bay.

De kom fram till att officiella konton inte är bättre skyddade än deras egna skapade konton. Sociala medieföretagen kan inte reglera det här själva, enligt Nato Stratcom i Riga.

– Vår huvudsakliga slutsats är att det fortfarande efter ett år är lika enkelt att manipulera sociala medier som det var för ett år sen, att de förpliktelser som de har gjort inom ramen för vad som kallas för Code of Practice, där de har förbundit sig att begränsa den här typen av manipulationer på nätet, inte har varit så effektiva som vi hade hoppats. Det har gjorts framsteg, men inte tillräckligt stora framsteg, säger Sebastian Bay expert vid Nato Stratcom i Riga.