"Offer för en konspiration"

Malaysias ex-ledare nekar till brott

2:07 min

Före detta premiärministern står åtalad för att ha förskingrat miljarder dollar från en statlig investeringsfond – men hävdar själv att han är offer för en konspiration.

Försvarsadvokaten till Malaysias tidigare premiärminister Najib Razak förnekar att hans klient skulle ha gjort sig skyldig till brott.

Det handlar om att flera miljarder dollar försvunnit från en statlig investeringsfond under Najibs tid som premiärminister, då han också var landets finansminister. Enligt åklagaren handlar det om förskingring, korruption och penningtvätt i stor skala.

Najib och hans försvarsadvokat säger att han är ett offer för en konspiration.

– Najib blev förd bakom ljuset av den malaysiske finansmannen Jho Low, säger den tidigare premiärministerns advokat utanför rätten i Kuala Lumpur.

Åklagaren å sin sida säger att Najib hade ett stort inflytande över investeringsfonden, då han både var premiär- och finansminister och var med att starta fonden.

Åklagaren menar att Najib mycket väl visste att pengar från fonden skickades till hans privata konton. Den före detta premiärministern bygger hela sitt försvar på att det är den försvunne finansmannen Jho Low som är skyldig till att pengarna nu är borta.

I veckan vittnade Najib inför rätten och nekade då till alla anklagelser och sa att pengarna ska ha förts över till hans privata konto utan hans kännedom eller inblandning.

Rättegången som nu pågår mot den före detta premiärministern är en av flera som handlar om hur den statliga investeringsfonden 1MDB tömdes på tiotals miljarder dollar.

Affären beskrivs som den största korruptionsskandalen i malaysisk historia. Fonden tömdes på enorma summor pengar av Najib, hans familj och nära medarbetare. Pengarna användes till bland annat lyxartiklar som dyra handväskor, exklusiva smycken, fastigheter runt om i världen och en stor privat lyxyacht.

Najibs styvson dömdes tidigare i år av en domstol i Kuala Lumpur för att ha använt en del av pengarna till att finansiera filmen "Wolf of Wall Street". Filmen handlar om en korrupt börsmäklare som lurar folk på deras pengar för egen vinnings skull.

Om den tidigare premiärministern Najib Razak döms som skyldig så riskerar han fängelsestraff som sammanlagt kan uppgå till över hundra år.