Ny lag

Nu kan ryska privatpersoner bli utländska agenter

2:09 min

Nu måste även individer i Ryssland, som sprider information och samtidigt tar emot pengar från utlandet, inför sina läsare redovisa att de är "utländska agenter". Detta enligt en lag som den ryske presidenten Vladimir Putin skrev under i veckan.

Det här ryska systemet om att man måste ange att man är en så kallad "utländsk agent", en milt talat inte helt positiv titel, har funnits redan i sju år och gäller organisationer och medier. Det handlar då om de som tar emot någon form av pengar från utlandet.

Missar man att man fått utländska pengar eller glömt att skriva de här orden, då kan det bli höga böter eller till och med fängelse

Nu har det tagits ytterligare ett steg.

Med den nya lagstiftningen kan ryska myndigheter tvinga individer att ange att man är "utländsk agent".

Detta då om någon människa får för sig att sprida någon sorts information vidare till en massa andra individer och samtidigt får betalt för det från någon utländsk källa.

För att göra det lite mer förståeligt, skulle man kunna översätta det till svenska förhållanden. Det skulle kunna vara om till exempel en svensk youtuber satte ihop något kritiskt om den svenska regeringen, sedan ta steget att sprida det vidare, alltså publicera det, och samtidigt få reklamintäkter för filmklippet, från till exempel ett företag i USA. Då skulle hen vara tvungen att ange att hen är "utländsk agent".

Men exakt hur detta kommer att användas av den ryska staten återstår att se.

Journalister jag nyligen träffade i Murmansk i norra Ryssland sa att de väntar på de eventuella första fallen som kommer att drivas i rysk domstol, först då vet man exakt hur de nya ryska begränsningarna av det fria ordet kommer att användas av myndigheterna.

Nu är ju det här inte fråga om en sorts varudeklarationer. Det är ett sätt för den ryska staten att skaffa sig mer inflytande över till exempel journalister och bloggare i sociala medier, sådana som skriver kritiska texter och har ambitionen att tjäna sitt levebröd oberoende av pengar inifrån Ryssland.