Dödades av regimen

Pouya blev symbol för upproret i Iran

2:55 min

Över 200 människor dödades i Iran när regimen brutalt slog ner protesterna som började för tre veckor sedan. En av de unga demonstranterna, 27-årige Pouya Bakhtiari, har blivit ett slags symbol för detta, det senaste upproret mot regimen.

Det har gjorts graffiti i hans namn och hans föräldrar har tagit stora risker genom att uttala sig om sonens död i sociala medier.

Pouyas pappa spelade in en förtvivlad video. Där säger han: ”De har uppmanat mig att göra en anmälan. Till vem ska jag rikta mitt klagomål, har vi ens rätt att göra en anmälan? Vem kommer att lyssna?”

Pouya, var 27 år, elingenjör, vegetarian, litteraturintresserad och regimmotståndare. Han spelade in en video några timmar innan han sköts ihjäl.

Han låter upprymd när han kör i sin bil mot en demonstration. Han tackar alla iranier som protesterar och säger: Folk, missa inte detta tillfälle att en gång för alla störta denna kriminella, korrupta regim.

När han når fram till demonstrationen där folk ropar "Bi Sharraf" – ni är omänskliga – mot säkerhetsstyrkor och regim, ropar Pouya "bravo" och så uppmanar han alla föräldrar att låta sina ungdomar gå ut och protestera – jag gör det, säger han, jag riskerar mitt liv här, och jag är också någons son.

Från bilfönstret filmar han solnedgången och säger att han önskar det iranska folket ska möta en bättre gryning.

Det blev ingen gryning för Pouya. Han sköts ihjäl av säkerhetsstyrkorna och nu har han blivit symbol för det senaste iranska upproret. Pouya-graffiti har sprayats på väggar och trottoarer – man ser Pouya i en blodpöl, intill honom knäböjer hans sörjande mamma, och så står det: jag är också någons son.

Men graffitin har snabbt målats över. Pouyas pappas uttalanden mot regimen på sociala medier, däremot, går inte att sudda ut.

Och häromdagen samlades en grupp andra föräldrar som förlorat sina barn under protesterna hemma Pouyas far. De höll upp bilder av sina dödade barn. Och Pouyas pappa har uppmanat alla som kan, att delta i en sorgemanifestation vid Pouyas grav den 28 december, på 40:e dagen – Arbaeen – av Pouyas död.

Den fråga många iranier nu oroligt ställer sig är: hur kommer säkerhetsstyrkorna att hantera en samling sörjande föräldrar.