Val i Storbritannien

Stora skillnader i brittiska opinionsmätningar

2:14 min

Nu har valveckan i Storbritannien inletts och bara några dagar före valet behåller Tories och premiärminister Boris Johnson sin ledning men ledningen varierar mycket utifrån vilken opinionsmätning man tar del av. En stor osäkerhetsfaktor är hur de väljare som är emot brexit kommer rösta på valdagen och Tory-ledaren Boris Johnson vill inte ta ut segern i förskott.

På frågan om han var nervös eftersom en del opinionsmätningar på sistone visat på en krympande ledning för Tories svarade premiärminister Boris Johnson i Sky News att det är klart att han och partiet måste kämpa för varje röst, in i det sista.

Under helgen kom olika opinionsmätningar i vilka Tories ledning var allt från åtta till 15 procentenheter och med sådana skillnader finns det fog för Johnsons oro.

Brittiska valresultat är svåra att förutsäga på grund av systemet med enmalsvalkretsar. Det innebär att det parti som vinner i en valkrets får den enda parlamentsplatsen där, förlorande partier får inget. Och i de osäkra brexit-tiderna är eventuell taktikröstning i olika valkretsar extra svåra att mäta.

En stor okänd faktor är till exempel om de väljare som är emot brexit, av taktiska skäl, kommer enas kring att rösta på Labour eller dela upp sig mellan Labour och Liberaldemokraterna.

Att Labour knaprat in på Tories ledning den senaste veckan kan tyda på att allt fler av de EU-positiva väljarna föredrar Labour före Liberaldemokraterna, vilket ytterligare skulle kunna minska Tories ledning.

Om ett partis ledning blir mindre än sex procentenheter nationellt sett brukar man säga att det inte blir någon egen majoritet för det partiet i parlamentet. Därav Tories nervositet. Tories kommer också få svårt att hitta ett parti att samarbeta med om man vinner valet utan egen majoritet. Skulle det inträffa är det mer sannolikt med en Labourregering i minoritet eller i koalition.

Samtliga partier storsatsar nu de kommande dagarna, särskilt via sina internetkanaler. Och både Tories och Labour la fram nya förslag på sina kärnområden i helgen. Tories om att göra om det brittiska systemet för invandring till ett mer meritgrundat sådant och Labour kom med ytterligare satsningar på den brittiska äldre – och socialvården.