Slutspurt i trädgården!

Lästips måndag den 21 november

När trädgården väl är förberedd för vintervilan drar vi oss inomhus och njuter av böcker som kan vara till både nytta och nöje för fritidsodlaren.

Och kanske kan dessa trädgårdsböcker också var något att önska eller ge bort i julklapp!

Den här gången pratade vi om ett antal nya och nyttiga böcker - bland dom finns två grundlägande handböcker, nämligen:

Vår trädgårdsbok av Christel Kvant och Inger Palmstierna m fl (Prisma) och Allt om trädgård av Marie Hansson och Björn Hansson m fl (Natur & Kultur). I dessa två ”biblar” får man veta det mesta om planering och skötsel av trädgården, men deras upplägg och inriktning skiljer sig åt en hel del. Mer om växtmaterial och tydligare odlingsråd i Vår trädgårdsbok - större betoning på trädgårdens planering i Allt om trädgård.

En inte lika tung och omfattande grundbok är Första trädgårdsboken av Eva Robild och Görgen Persson. (Natur& Kultur) En bra introduktion till den som är nybörjare - men när det kommer till både växtval och praktisk skötsel kan den behöva kompletteras. Till exempel med :

Den goda jorden  av Philippe Plönninge. Inte helt ny (kom på Prisma 2003)  - men lustfylld läsning om den mest grundläggande förutsättningen för lyckad odling, nämligen en frisk och bördig jord. 

Trädgårdens golv av Christina Illminge är också en bok som både nyblivna och erfarna trädgårdsägare kan ha stor nytta av. Här beskrivs en stor mängd marktäckande växter, och hur de kan kombineras med olika markbeläggningar. (Prisma 2005)